Uvařte si pravou španělskou paellu!
Španělsko je doslova rájem pro gurmány. Tato země nabízí nepřeberné množství vůní, chutí a hlavně čerstvých surovin. Mezi typickou pochoutku patří paella. Jedná se o jednoduché, ale přitom chuťově pestrou kombinaci mořských plodů (případně kuřecího masa) se zeleninou a rýží.
Zkuste si tento národní pokrm uvařit s naším receptem doma. Abyste navodili tu pravou španělskou atmosféru, doporučujeme podávat se sklenkou Cavy.
CO BUDETE NA PAELLU POTŘEBOVAT
- 8 tygřích krevet
- 8 krevet střední velikosti
- 350 g kalamárů (nebo kuřecího masa)
- 3 větší rajčata
- 2 stroužky česneku
- 2 cibule
- 2 papriky
- 750 g rýže
- 1,5 l rybího nebo zeleninového vývaru a 250 ml zeleninového vývaru
- olivový olej
- špetka šafránu
- sůl, pepř
- 250 g slávek
- 250 ml zeleninového vývaru na slávky
JAK NA PŘÍPRAVU PAELLY?
V pánvi si rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli, česnek a papriku. Pak přidáme mořské plody (kalamáry je nejlepší krájet na plátky, vytvoří se tak kolečka) a orestujeme – stačí tři čtyři minuty. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme ke směsi. Nakonec přisypeme rýži, krátce ji orestujeme a zalijeme rybím (zeleninovým) vývarem nebo vodou a vínem. Vaříme nejprve zprudka asi deset minut, pak přidáme špetku šafránu (rýži obarví dožluta), plamen stáhneme a necháme dusit dalších asi patnáct minut, dokud není rýže měkká a všechna tekutina se neodpaří. Nemícháme. Můžeme dochutit solí či pepřem.
Slávky povaříme ve zbylých 250 ml zeleninového vývaru (vařením by se měly otevřít – ty, které zůstanou zavřené, je potřeba vyhodit) a paellu jimi dozdobíme.